Danas je ovo pitanje sve češće zastupljeno. Postoji veliki broj ljudi, odnosno vlasnika sajtova koji su se opekli sa firmama koje nude SEO usluge. Kao i prilikom svake transakcije ili nabavke, Vi trošite novac jedino u trenutku kada Vama odgovara.

Sigurnost onoga u šta ulažete Vaš novac zavisi od toga koliko dobro poznajete Vaš posao, koliko dobro poznajete entitet ili osobu sa kojojm sarađujete,zatim koliko cenite Vaš prvi utisak i koliko dobro ste uradili Vaš “domači zadatak”.

Zapravo optimizacija sajtova kao usluga nije težak posao, ali to nikako ne znači da je lagan. SEO zahteva :

 1. Vreme
 2. Trud
 3. Posvećenost
 4. Strategiju
 5. Tehniku
 6. Metode
 7. Veštinu
 8. Iskustvo

Danas svaki čovek može samostalno koristiti SEO usluge jer iste može naučiti sam putem interneta. Međutim to ne znači da će taj isti čovek uspeti da primeni smislenu i odgovarajuću SEO strategiju kako bi optimizacija bila uspešna. Zbog svega navedenog, neophodno je postojanje SEO stručnjaka koji uspevaju da postignu ono što je nemoguće. Glavno pitanje je da li ćete napraviti pravi izbor SEO stručnjaka i da li ćete platiti previše za SEO uslugu?

Realno gledano, danas je mali broj SEO stručnjaka koji se trude da napreduju i da budu ažurni sa neprestanim Google promenama. Veliki je broj klijenata koji ne uspevaju da prepoznaju sumnjivu SEO uslugu i obično potroše novac uzalud,pored njega i vreme a da zauzvrat nisu dobili ništa ili im je čak sajt pao još više na pretragama. U nastavku Vam dajemo neke od saveta koji se odnose na izbor dobre SEO usluge ali i da pritom dobijete fer i korektnu cenu.

 •   Odredite realan marketinški budžet i cilj
 •   Dobro se informišite
 •   Ne ulažite novac ukoliko Vam to ne odgovara
 •   Jeftino nije najbolje!
 •   Pitajte za reference/ preporuke/ portfolio
 •   Pogledajte reference i portfolio
 •   Pitajte za preporuku
 •   informišite se o statističkom rastu i izveštajima o napretku

Ukoliko želite da saznate koliko bi koštala optimizacija Vašeg sajta posetite stranicu Besplatna procena optimizovanosti sajta i popunite odgovarajuća polja.

 

Autor: Slavko Pejovic