U utorak popodne, 20.05.’14.g., Google je izašao sa informacijom da je pušten novi update Pande 4.0. Po reakcijama javnosti ovo očigledno predstavlja veliki iskorak i očekivanja su da on označava osnovu za dalju nadogradnju Google algoritma.
Sve u svemu, još uvek je rano za konačne analize šta nam je sve ovo aktuelno dešavanje donelo a gde smo na gubitku ali ovaj post ima za cilj da nam da neke smernice i ideje za  samostalnu pretragu i zaključivanje. Informacije kojima raspolažemo su sakupljene iz ličnih iskustava na pojedinim sajtovima i podacima kojima SEO javnost u svetu spekuliše. Po vrh svega, nad glavom nam stoji i veliko pitanje šta  se iz kompanije Google sprema u narednom periodu. Do sada je praksa pokazala da veliki Panda ide u korak sa novom pingvin doradom, a šta sve to u kombinaciji može da donese ostaje da sačekamo pa vidimo. Za sada je preporuka da se oči drže širom otvorene i redovno prate aktivnosti. Pa da počnemo…

Šta je ustvari update “Panda” i gde cilja?

Da bi smo u potpunosti shvatili šta su strukturalne promene algoritma danas donele kroz ove sveže verzije, moramo se osvrnuti na opšte informacije o Pandi. Prvi update iz ove serije je lansiran još u  februaru 2011. god. i imao je za cilj da klasifikuje sajtove lošeg kvaliteta sa tankim sadržajima i dupliranim podacima. kako bi svojim krajnjim korisnicima ponudio što kvalitetnije organske pretrage, Google je laserskom preciznošću odvajao nepotrebni sadržaj i šamarao sajtove lošeg koncepta. Svi smo bili zatečeni! Optimizacija sajtova se svakako posle ovih dorada algoritma tražilice definitivno promenila. Mesta sa velikim brojem oglašivača su preko noći nestala bez traga. Svi sajtovi koji su manipulisali sa sadržajima, nudili posetiocima jedne, u mnogome različite od prezentovanih algoritmu,  ušli su u “black hat” grupu. Čak i velika zastupljenost ključnih reč  je postala nepoželjna.

Sve u svemu, isplivali su orginalni sadržaji, autorski tekstovi, “long tail” fraze su postale poželjne a jako bitan detalj postao je i signal sa društvenih mreža i formiranje brenda… težak zadatak za SEO stručnjake, složićete se.

Šta je primećeno?

Ajmo sad malo o današnjim presecima. Probaćemo da ilustrujemo ono što nam je donela Panda 4.0 update kroz primer najvećeg gubitnika ovih dana, sajt ebay.com. Sami programeri sajta su izašli sa uveravanjima da je njihov loš rejtig zaslužan isključivo zbog programerske obrade koda, ali mi ćemo za sada da se baziramo na činjenicama koje su vidljive i izmerene. A ako su sami menjali kod, definitivno su napravili loš tajming za to. Očigledno je da su izgubili pozicije na većini ključnih reči (a spadali su u zacementiran vrh na prvoj strani kod ogromanog broja fraza) i ono što je zanimljivo je da se to odnosi na URL-ove koji su vodili ka kategorijama proizvoda. Zašto je to tako? Iz prostog razloga, svaki prodavac na ebay-u je dodavanjem svog proizvoda stvarao sopstvenu  stranicu koja je imala malo unikatnog sadržaja i većina teksta bi bila automatski prenešena sa opšte stranice kategorije.
Hmm, fin način za gomilanje ogromnog broja strana, unapred definisanog optimizovanog sadržaja sa malo relevantnog teksta. Sa gledišta Googla neoprostivo. Dok recimo sličan sadržaj na amazon.com nije pretrpeo tolike promene. Kod njih su  ponude kombinovane na istoj strani iz iste kategorije. Zaključujemo, nikako nije rešenje formiranje velikog broja strana sa ograničenim sadržajem bez obzira na unikatnost i optimizaciju istih. Na udaru su se našli slični  veliki web store sajtovi.

Da li Google dobija bitku protiv webmastera?

Slažete se da je ponekad lepo videti velike igrače koji posustaju na igranci. Opšti zaključak i jeste da je Panda 4.0 i pogodila najviše njih dok su mali klijenti sa dobrim “500+” sadržajem dobili svoji šansu. Da li se zahuktava rat Googla sa webmasterima i da li je ovo signal da će SEO biti sve zahtevniji i opširniji? Kako je, po zvaničnim objavama, AdWords najveća prilivna grana prihoda ove kompanije, bilo bi previše da se i na organiskim pretragama nalaze sajtovi koji ne zadovoljavaju pretragu krajnjih korisnika.  Želja je očigledna, pokazivanje što relevantnijih sadržaja. Borba protiv shvatanja metoda algoritma pretraživača se i realizuje redovnim doradama a to donosi teže nošenje sa gigantom kakav je ova firma. Pokušavaju da preseku masovna preslikavanja, formiranje lažnih direktorijuma sa manipulativnim sadržajima. Za sada uspevaju…

Kako rešiti probleme koje je izazvala Panda 4.0 update?

Ukratko, moramo se uhvatiti u kolo i igrati uz muziku koju Google odabere. Ono što je opšta preporuka i nije neka novost, a sada je  postala skoro imperativ. Orginalni sadržaj, što manje preslikavanja i preoblikovanja jednog te istog sadržaja, izrada unikatnig grafičkih prikaza i autorskih slika… Ustvari, sve smo to znali i ranije ali sada to definitivno postaje osnovno oružje u borbi za rejting. Panda 4.0 ulazi mnogo dublje  u samu strukturu sajta, pokušavajući da shvati sadržajne celine i utvrdi kvalitet postavljenog sadržaja. Ponovo postaju aktuelne stare “white hat” metode. Konceptualizacija sajta ima veliku opštu važnost a oblikovanje kvalitetnih tematskih celina moranje.

 

panda 4.0 update

Nije sve tako crno

I da ne bude sve tako crno, za sada se na osnovu šarenolikih podataka iz celog sveta može zaključiti da ima i pobednika u ovoj igri. Kako uvek i biva, postoje strane koje srozaju rejting a postoje i dobitnici u svemu ovom. Puno je onih koji su sada dobili šansu i čiji sajtovi, posle promena koje je donela Panda update 4.0, imaju značajna poboljšanja za targetirane fraze. Svedoci smo da promene nisu završene a da je nagrađen kvalitetan rad i ispravno zalaganje. Za sada je statistički navedeno da će update Panda 4.0 imati 7,5% promena organskih pretraga na engleskom govornom području. Koliki je procenat kod nas ostaje da se vidi.

Kakva su vaša iskustva sa promenama koje je donela update Panda 4.0?

Kako komunikacija i predstavlja srž razmene informacija ove vrste, ovom prilikom pozivamo sve koji su iskusili promene navedenim doradama da podele svoja iskustva. Bilo da imate samo ideje ili nagađate smernice za preventivno delovanje, vaš komentar će svakako biti od velike koristi. Doprinesite svojim učešćem dobrobiti webmaster zajednice u regionu.