Biti na prvoj strani Google pretraživača donosi ogroman uticaj za Vaš sajt. Šta to znači? Pre svega, posećenost vašeg sajta biće znatno veća od proseka koji je bio na snazi dok je Vaš sajt bio na drugoj, trećoj strani ili devetoj na primer. Veća posećenost sajtu svakako sa sobom nosi i mogućnost da se prodaja vaših proizvoda ili usluga poveća i samim tim generiše znatno veći priliv novca. Pored navedenog, sam sajt će vremenom dobiti na popularnosti i privlačiće Vašu ciljnu grupu potencijalnih mušterija.

Svaki sajt treba da ima za cilj što veću posećenost, a pre svega veću posetu ciljne grupe posetilaca koji će kupiti Vaš proizvod ili uslugu. Posećenost je svakako bitan faktor jer se na taj način može proceniti uspešnost jedne internet prezentacije, odnosno sajta. Vaš sajt može estetski biti najbolji u svojoj kategoriji ali ne i najuspešniji ukoliko ne generiše promet kroz posećenost ili prilive novca.

SEO i Google

Ogorman broj korisnika interneta dolazi na određeni sajt preko pretrage i preko internet pretraživača kao što su Google, Yahoo, MSN, Krstarica… Što je sajt bolje pozicioniran na navedenim pretraživačima to je i posećenost sajta veća što doprinosi boljoj prodaji proizvoda i usluga a samim tim i posepešuje poslovanje firme. Vodeći pretraživač je svakako Google i on ima presudan značaj kada je reč o dovođenju posetilaca na Vaš sajt. Cilj Vas ali i Vašeg sajta treba da bute prva strana ovog pretraživača ukoliko želite da imate kvalitetno i uspešno poslovanje.

Prema statistici, preko 90% posetilaca interneta preko pretraživača traga po internetu za onim što ih interesuje. Na osnovu ovog podatka može se samo zamisliti kolike su mogućnosti dovođenja posetioca na Vaš sajt za određenu ključnu reč. Veliki je procenat i onih ljudi ( blizu 90%) koji ne pretražuju dalje od treće strane, odnosno nakon 30. mesta. Svakako je interesantan podatak i da 75% korisnika interneta kupuje proizvod ili uslugu dok “surfuje” po internetu. Ipak, najzanimljivija činjenica je da svaki sajt generiše 85% prihoda ukoliko se nalazi na prvoj strani Google-a za određenu ključnu reč. Pretraživanje pomoću pretraživača je najpopularnija aktivnost na internetu nakon e-maila.

Ukoliko želite da podignete Vaše poslovanje na viši nivo,ukoliko Vam je potreban sajt ilii da privučete znatno veći broj posetilaca na već postojeći sajt, i samim tim uvećate vaše prihode tako što ćete biti na prvoj strani pretraživača, potrebna vam je kvalitetna SEO optimizacija. Obratite nam se putem stranice Kontakt.

Autor: Slavko Pejovic